Προτεραιότητα 4 (ΕΠΑλΘ) / Ιδιωτικά Έργα

Γενικά

Δικαιούχοι:

  • αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους, (με επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ), που δραστηριοποιούνται ή που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καν. ΕΕ 508/2014 και όπως ορίζονται από την εθνική νομοθεσία, για επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και στη συμπλήρωση του εισοδήματός τους (μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)
  • μη αλιείς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται ή που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με την 2003/361/ΕΚ Σύσταση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
  1. ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

Α)   Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών –

 Μη Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα.

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπάγονται πράξεις που αφορούν σε:

  • Μέτρο 4.3.1 Επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του εισοδήματος των αλιέων μέσω της ανάπτυξης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, όπως οι επενδύσεις στο σκάφος, ο αλιευτικός τουρισμός, περιβαλλοντικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την αλιεία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την αλιεία (άρθρο 30, Καν. (ΕΕ) 508/2014), τηρουμένων των προϋποθέσεων που τίθενται στις παραγράφους 2, 3 και 4 του εν λόγω άρθρου (μόνο για δράσεις αλιευτικού τουρισμού).
  • Μέτρο 3.1.8 Επενδύσεις για τη βελτίωση της υγείας, της υγιεινής, της ασφάλειας και των εργασιακών συνθηκών για τους αλιείς. Αφορά σε επενδύσεις επί του σκάφους ή σε επιμέρους εξοπλισμούς, υπό τον όρο ότι οι επενδύσεις αυτές υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του εθνικού ή του ενωσιακού δικαίου (άρθρο 32 Καν. (ΕΕ) 508/2014, κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 531/2015).
  • Μέτρο 4.1.20 Επενδύσεις σε εξοπλισμό ή επί του σκάφους που στοχεύουν στη μείωση της εκπομπής ρύπων ή αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των αλιευτικών σκαφών (άρθρο 41.1, Καν. (ΕΕ) 508/2014). Ισχύει και για σκάφη εσωτερικών υδάτων.
  • Μέτρο 3.4.4 Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας , λιανικό εμπόριο ιχθυηρών (άρθρο 69, Καν. (ΕΕ) 508/2014).
  • Μέτρο 3.2.2 Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια (άρθρο 48.1.α, Καν. (ΕΕ) 508/2014).

Β)   Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών – Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

Αναλυτικότερα , υπάγονται ενδεικτικά τα παρακάτω είδη επενδύσεων:

– Διαφοροποίηση εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων (για αλιείς)

Δύναται να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ίδρυσης και εκσυγχρονισμού πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (κατά την έννοια της 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής), από αλιείς (σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 508/2014 και όπως ορίζεται από την εθνική νομοθεσία). Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να ξαναρχίσουν εκ νέου την άσκηση του αλιευτικού επαγγέλματος εντός προθεσμίας μικρότερης των πέντε ετών μετά την καταβολή σε αυτούς της ενίσχυσης.

Ενδεικτικά, δύναται να ενισχυθούν :

  • η ίδρυση ή η επέκταση επιχειρήσεων που συνδέονται με θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες
  • η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός χώρων εστίασης και αναψυχής,
  • η ίδρυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής
  • η ίδρυση μικρών βιοτεχνιών που συνδέονται με αλιευτικές ή θαλάσσιες δραστηριότητες
  • η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη αλιεία και τη θάλασσα
  • η παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, παρακολούθησης ή συμμετοχής σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών του επισκέπτη-τουρίστα, μέσω της επαφής του με την αλιεία και το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.
  • Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από μη αλιείς αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και η παράκτια ανάπτυξη» (μη αλιείς)

Η εν λόγω δράση προσανατολίζεται αφενός σε επενδύσεις που συμβάλουν στη δημιουργία τουριστικού προορισμού αριστείας σε συγκεκριμένους τομείς, αξιοποιώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επισκεπτών για αναδυόμενους τομείς εναλλακτικού τουρισμού, αφετέρου στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Ειδικότερα, δύναται να ενισχυθούν :

  • Θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες,
  • Υπηρεσίες εστίασης,
  • Χονδρικό εμπόριο τροφίμων ποτών
  • Υπηρεσίες σε σχέση με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
  • Υπηρεσίες εξυπηρέτησης σκαφών, υπηρεσίες επισκευές/κατασκευές αλιευτικών εργαλείων και εξοπλισμού.

Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει έως και το 100% των επιλέξιμων δαπανών, ανάλογα με την δράση.

Οι δράσεις δύναται να εφαρμοστούν στην περιοχή στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης Leader Αλιείας  του Πολυταμειακού Προγράμματος CLLD/LEADER όπως αναφέρεται αναλυτικά στη σχετική πρόσκληση.

Προσκλήσεις

Αποφάσεις Ενταξης

4η τροποποίηση Ένταξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης’) του Πολυταμειακού Προγράμματος CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ του Ε.Φ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Α.Ε – ΟΤΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5066 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020»

3η τροποποίηση Ένταξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης’) του Πολυταμειακού Προγράμματος CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ του Ε.Φ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Α.Ε – ΟΤΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5066 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020»

2η τροποποίηση Ένταξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης’) του Πολυταμειακού Προγράμματος CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ του Ε.Φ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Α.Ε – ΟΤΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5066 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020»

1η τροποποίηση Ένταξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης’) του Πολυταμειακού Προγράμματος CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ του Ε.Φ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Α.Ε – ΟΤΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5066 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» ως προς την Πράξη με κωδικό ΟΠΣ 5197989

Ένταξη Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης’) του Πολυταμειακού Προγράμματος CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ του Ε.Φ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Α.Ε – ΟΤΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5066 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» ως προς την Πράξη με κωδικό ΟΠΣ 5197989