Δημοσιογραφική Αποστολή στο πλαίσιο των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER Καβάλας, Δράμας και Σερρών

Δημοσιογραφική Αποστολή στο πλαίσιο των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER Καβάλας, Δράμας και Σερρών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική αποστολή που διοργανώθηκε από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών, κατά το διάστημα 24-26 Μαΐου 2024. Η αποστολή αυτή, χρηματοδοτούμενη από το έργο διατοπικής συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων» του Υπομέτρου 19.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 το οποίο συντονίζει η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε., είχε ως στόχο την προβολή και προώθηση της εν θέματι περιοχής καθώς και των επιτευγμάτων του προγράμματος LEADER σε ένα ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Στην αποστολή συμμετείχαν επιφανείς δημοσιογράφοι από έγκριτα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και συγκεκριμένα οι Χριστίνα Τσατσαράγκου (News247), Τίνα Μανδηλαρά (Πρώτο Θέμα), Δέσποινα Σαββοπούλου (Ελεύθερος Τύπος), Ζωή Λιάκα (Τα Νέα), Γιώργος Σταυρακίδης (Παράλλαξη), Ελένη Θεοδωρίδου (Μακεδονία), Μάρη Τιγκαράκη (Monopoli.gr) και Πωλίνα Παρασκευοπούλου (Αθηνόραμα).

Κατά την πρώτη ημέρα της αποστολής, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Αμφίπολης, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο Αμφίπολης κο Στέργιο Φραστανλή και εμπεριστατωμένης ξενάγησης από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου. Ακολούθησε επίσκεψη στον εμβληματικό Τύμβο Καστά, όπου οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το σημαντικό έργο της αναστήλωσης του μνημείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Σπήλαιο Αλιστράτης, παρουσία του Δημάρχου Νέας Ζίχνης κου Παντελή Μπόζη.

Η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 26 Μαΐου 2024, περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Τραίνων του Συλλόγου «Ήφαιστος» στη Δράμα, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στην ιστορία των σιδηροδρόμων της περιοχής. Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το καταξιωμένο οινοποιείο «Βιβλία Χώρα» στον Νομό Καβάλας, όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οινογνωσία. Η ημέρα κορυφώθηκε με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), όπου οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, κα Σταυρούλα Δαδάκη. Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Νέστου, κο Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα στην περιοχή.

Την αποστολή συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου κος Μιχάλης Σκορδάς, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κος Μανόλης Χατζόπουλος και στελέχη των τριών Αναπτυξιακών Εταιρειών.

Συνολικά, οι δημοσιογράφοι διένυσαν περίπου 500 χιλιόμετρα σε όλη την πεδιάδα, ανακαλύπτοντας τα πλούσια πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Η «Πεδιάδα Πολιτισμού (Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη)» περιλαμβάνει την τενάγεια και παρατενάγεια περιοχή της πεδιάδας των Φιλίππων, εντός των αυτοδιοικητικών ορίων των Δήμων Καβάλας, Δράμας, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης), Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Η περιοχή αυτή ξεχωρίζει για τα πλούσια οικοσυστήματα και τους πολιτιστικούς της πόρους, με κυριότερους τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αμφίπολης. Κάθε περιοχή διαθέτει κοινά πολιτισμικά, παραγωγικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αναπτυξιακής προσέγγισης, μπορούν να συμβάλουν στην αξιοποίηση των ενδογενών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών