Γενικές πληροφορίες

Το σχέδιο «Local Tour» αφορά στη διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με συντονιστή την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Το έργο είναι συνεχιζόμενο για τους παλιούς εταίρους και αποτελεί τροποποίηση του «MEDEAT», το οποίο θα υλοποιηθεί με άλλο εταιρικό σχήμα, τίτλο και συντονιστή
(Αναπτυξιακή Ηρακλείου). Με το νέο σχέδιο επανεξετάζονται οι προτεραιότητες και οι στόχοι των εταίρων. Σε τοπικό επίπεδο, διερευνήθηκαν κοινά χαρακτηριστικά σχεδίων τοπικής ανάπτυξης και προτείνονται νέες δράσεις και παρεμβάσεις που στηρίζονται σε ένα κοινό αντικείμενο συνεργασίας,
αυτό της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το αντικείμενο της συνεργασίας είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας παράλληλα δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής στις εμπλεκόμενες περιοχές. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, με το οποίο θα συνδέεται η κάθε περιοχή, ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός.

Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του σχεδίου αφορούν στις παρακάτω συνιστώσες:

  1. Διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές με την δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προτάσεων.
  2. Προβολή, ενίσχυση της φήμης και δημιουργία ισχυρής τοπικής ταυτότητας με άξονες την τοπική γαστρονομία, τα πολιτιστικά στοιχεία, τις παραδόσεις και το ανθρώπινο δυναμικό των ωφελούμενων περιοχών.
  3. Σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικώς παραγόμενων προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών κτλ.) με την τοπική βιοτεχνία, κυρίως πρώτης μεταποίησης, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις τουριστικές δραστηριότητες και τον τοπικό σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία μίας συνεχώς ανατροφοδοτούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας.
  4. Βελτίωση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τη ζήτηση και τις νέες τάσεις της αγοράς, καθώς και μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με όλες τις σχετικές διαστάσεις του οινογαστρονομικού τουρισμού, μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου.
  5. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος και αφύπνιση της τοπικής ταυτότητας μέσω της ενεργούς συμμετοχής του.
  6. Αξιοποίηση της συγκεντρωμένης εμπειρίας των ΟΤΔ και των προηγούμενων σχετικών σχεδίων συνεργασίας και ενίσχυση της συνεργασίας των περιοχών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μόνιμου δικτύου συντονισμένων δράσεων.

Επιμέρους στόχοι του σχεδίου είναι:

α) η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας ως ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν στις περιοχές παρέμβασης,

β) η δικτύωση των τοπικών και περιφερειακών φορέων για τη δημιουργία και προώθηση τουριστικών γαστρονομικών προϊόντων,

γ) η χρήση και η αξιοποίηση τεχνολογίας για την ανάδειξη των περιοχών (ψηφιακές εφαρμογές),

δ) η καλλιέργεια γαστρονομικής παιδείας μέσα από θεματικά εργαστήρια για τα «τίμια» (αυθεντικά) προϊόντα και

ε) η ανταλλαγή εμπειριών, με κορυφαία δράση την παρουσίαση των ψηφιακών εφαρμογών σε διεθνή έκθεση.

Οι παραπάνω στόχοι συνδέονται άρρηκτα τόσο με τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους των χωρών που συμμετέχουν στο σχέδιο και κυρίως με εκείνους που αφορούν  στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, στην ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην αειφόρο διαχείριση των τοπικών πόρων, όσο και με τις τοπικές στρατηγικές των εταίρων, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στα τελικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων.

Συμμετέχοντες φορείς

  1. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΑΝ.Η.) Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. (Συντονίστρια ΟΤΔ)
  2. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ (ΑΝ.ΛΑΣ.) Α.Ε.
  3. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Ο.Α.Κ.)
  4. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΟΤΔ ΔΗΜΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΒΟΛΒΗΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΘΕΡΜΗΣ, ΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ & ΔΕΛΤΑ)
  5. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΟΤΔ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ)
  6. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  7. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε. Α.Α.Ε. ΟΤΑ
  8. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΑΑΕ ΟΤΑ
  9. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ A.E. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
  10. ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ «ΕΒΡΟΣ» ΑΕ
  11. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ
  12. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΑΕ ΟΤΑ
  13. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΕ ΟΤΑ
  14. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΕ
  15. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Α.Ε. ΟΤΑ
  16. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΙΟΥ ΑΑΕ ΟΤΑ
  17. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΗΜΝΟΥ (ΑΝ.Ε.Λ.) Α.Ε. ΑΑΕ ΟΤΑ
  18. ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ν.ΣΑΜΟΥ Α.Ε.
  19. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α.Ε.
  20. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ)