Ηχηρό παρόν από όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς του Ν. Καβάλας, Δράμας και Σερρών για το διατοπικό έργο «Πάρκο Φιλίππων»

Με πλήθος παρουσιάσεων, τοποθετήσεων και συζητήσεων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων, η πρώτη συνάντηση εργασίας με τους αυτοδιοικητικούς φορείς των Νομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών στο πλαίσιο του έργου διατοπικής συνεργασίας «ΠΑΡΚΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020. Πάνω από 30 καλεσμένοι έδωσαν το παρόν, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε., της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών και ανέπτυξαν τις τις προσδοκίες αλλά και τους προβληματισμούς τους στο κοινό τραπέζι.

Η 1η αυτή συνάντηση ήταν πολύ σημαντική για την πορεία του έργου καθώς η συμμετοχή και συνεισφορά των αυτοδιοικητικών φορέων είναι καίριας σημασίας τόσο για την υλοποίηση όσο και για τη βιωσιμότητά του. Ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς είναι σύνθετος και συνίσταται: πρώτον στην πρόθεση αποδοχής της διατοπικής συνεργασίας και της διαμόρφωσης κοινής αναπτυξιακής αντίληψης κάτω από μια κοινή ταυτότητα (brand name), δεύτερον στην ενεργοποίηση των τοπικών μηχανισμών και υπηρεσιών τους για την διευκόλυνση και επιτάχυνση των δράσεων του έργου και τρίτον δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του Τουριστικού Προορισμού “Πάρκο Φιλιππων” που προτείνεται να δημιουργηθεί.

Όπως παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του έργου (Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ) αλλά και τις συνεργαζόμενες αναπτυξιακές εταιρείες (Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ, Αναπτυξιακό Οργανισμό Ν.Σερρών), ο ορίζοντας υλοποίησης των τεσσάρων (4) κατηγοριών δράσεων του έργου είναι το τέλος του 2023. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  1. Η δημιουργία Νέου Τουριστικού Προορισμού “Πάρκο Φιλίππων”, μέσα από την δημιουργία Χαρτοφυλακίου Τουριστικού Προϊόντος και Ανάπτυξη Πακέτων Θεματικών Εμπειριών
  2. Δράσεις προβολής και προώθησης του Τουριστικού Προορισμού “Πάρκο Φιλίππων”, όπως η δημιουργία ταυτότητας brand name του νέου προορισμού, η δημιουργία τουριστικού οπτικοακουστικού υλικού, η καμπάνια προβολής σε εθνικά και διεθνή μέσα, η δημιουργία ιστοσελίδας και διαδραστικής εφαρμογής κα.
  3. Το Πιλοτικό έργο Πολιτιστικό Μονοπάτι “Via Egnatia”, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Μελέτη, Σήμανση και Πιστοποίηση του καθώς και πολλές δράσεις προβολής, ενεργοποίησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας
  4. Η δημιουργία Φορέα Τουριστικής διαχείρισης του Πάρκου Φιλίππων, δηλαδή το κλειδί της βιωσιμότητας και αειφορίας των αποτελεσμάτων του έργου.

Ο Γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου CLLD/LEADER, κος Μιχάλης Σκορδάς, ο Δρ Νικόλαος Θωμαΐδης, Διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Αναπτυξιακής Καβάλας, ο κος Μανόλης Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας και η κα Ελένη Τριανταφύλλου, Γενική Διευθύντρια του Αναπτυξιακού Οργανισμού Σερρών, κάλεσαν τους συμμετέχοντες να αγκαλιάσουν το διατοπικό σχέδιο και να συνεισφέρουν ενεργά σε αυτό, αποβλέποντας στα μελλοντικά οφέλη της κοινής αναπτυξιακής θεώρησης και προοπτικής της δημιουργίας ενός νέου Τουριστικού Προορισμού με πολύ ισχυρή ταυτότητα και σημαντικούς πυλώνες πολιτισμού όπως ο Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων (Μνημείο UNESCO) και ο Αρχαιολογικός Χώρος Αμφίπολης.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Καβάλας κ.Λαζαρίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Δράμας κος Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και Σερρών κος Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΑΜΘ κος Κωστής Σιμιτσής, οι Δήμαρχοι Καβάλας κος Θεόδωρος Μουριάδης, Δράμας κος Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δοξάτου κος Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, Προσοτσάνης κος Θεόδωρος Αθανασιάδης, Παρανεστίου κος Αναστάσιος Καγιάογλου και Αμφίπολης κος Στέργιος Φραστανλής, καθώς και συνεργάτες Αντιδήμαρχοι και ειδικοί σύμβουλοι αυτών καθώς και η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν, ένας προς ένα, παρουσιάζοντας τις δικές τους ανάγκες στο τοπικό και διατοπικό επίπεδο, τις προσδοκίες τους μέσα από αυτή τη συνεργασία καθώς και τις ανησυχίες τους.

Οι τοποθετήσεις ήταν εν γένει υποστηρικτικές προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του Φορέα Διαχείρισης. Αυτό που ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις και να επισπευσθεί η δημιουργία του, αφού ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα. Άλλωστε, οι πόροι είναι διαθέσιμοι και οι αυτοδιοικητικοί συμφώνησαν στους άξονες δράσης του έργου, όπως αυτες παρουσιάστηκαν στη συνάντηση.

Με το πέρας αυτής της 1ης συνάντησης εργασίας, οι Αναπτυξιακές Εταιρείες προχωρούν με την σχεδίαση νέων πιο διευρυμένων διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς φορείς, διαχέοντας το μήνυμα της συνεργατικής αναγκαιότητας και προσέγγισης, ενώ παράλληλα επιταχύνουν της ενέργειες τους για την υλοποίηση των τεσσάρων (4) κατηγοριών δράσεων που θα φέρουν το έργο πιο κοντά στην επίτευξη των σκοπών του.

———————————————-

Περισσότερες πληροφορίες:

Το Έργο Διατοπικής Συνεργασίας «ΠΑΡΚΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ» χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Υπομέτρου 19.3 των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER Ν. Καβάλας, Ν. Δράμας και Ν. Σερρών και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 285.000,00 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τους Μιχάλη Σκορδά, Νικόλαο Θωμαΐδη και Αθηνά Ιωαννίδου, στο τηλέφωνο 2510620469 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο anka@ankavala.gr.