Τοπικό Μονοταμειακό Πρόγραμμα CLLD/LEADER (ΕΠΑλΘ)

Γενικές πληροφορίες

Ο τομέας της Αλιείας θεωρείται σημαντικός για την ευρωπαϊκή και εθνική οικονομία, κυρίως επειδή συμμετέχει ουσιαστικά στην εξασφάλιση ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αξιοποιεί τοπικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και απασχολεί σημαντικό αριθμό ατόμων παράκτιων περιοχών συμβάλλοντας στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής μεγάλων παράκτιων & νησιωτικών περιοχών.

Το ΕΠΑλΘ 2014-2020 αξιοποιώντας τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», στην επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) και της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ).

Το αναπτυξιακό όραμα που τίθεται για την αλιεία στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι:

  • Η βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.

 

Στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα της αλιείας, θα συμβάλλει τα μέγιστα και η προσπάθεια στήριξης επιλεγμένων αλιευτικών περιοχών, μέσα από την υλοποίηση ολοκληρωμένων στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από αυτές που επικεντρώνονται στην αλιεία έως ευρύτερες στρατηγικές που απευθύνονται στη διαφοροποίηση των αλιευτικών περιοχών.

Στόχοι

Στη νέα προγραμματική περίοδο, σκοπός είναι να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που ομαδοποιούνται υπό τους ακόλουθους αναπτυξιακούς στόχους:

  • Προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της στήριξης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στις παράκτιες και τις εσωτερικές κοινότητες που εξαρτώνται από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.
  • Διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της αλιείας και σε άλλους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας.

Η στρατηγική, του τοπικού αυτού προγράμματος, εστιάζει στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού με προσανατολισμό την αλιευτική παράδοση, την τοπική γαστρονομία, την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και την συνέργεια με άλλες δραστηριότητες από αλιείς και μη αλιείς, καθώς και στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας σε διάφορους κλάδους που έχουν σχέση με την θάλασσα, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της.

Η τοπική στρατηγική έχει ως κεντρικό άξονα:

Την οικονομική αναδιάρθρωση, προώθηση της απασχόλησης και βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τις δραστηριότητες της αλιείας και της θάλασσας και τομείς της «γαλάζιας» οικονομίας.

Η Στρατηγική αρθρώνεται σε 3 βασικούς Στρατηγικούς στόχους, όπως αναλύονται παρακάτω.

Ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου είναι η προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων ειδικά σε κλάδους που εμπίπτουν στη γαλάζια οικονομία και συμβάλλουν στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται από τη θάλασσα. Συγκεκριμένα, προτεραιότητα έχουν οι επενδύσεις στους τομείς μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών που εμφανίζουν συνέργειες με την δραστηριότητα της αλιείας και τη θάλασσα.

Περιλαμβάνονται ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αλιευτικών σκαφών στην κατεύθυνση του αλιευτικού τουρισμού, και γενικότερα, υποστηρίζονται επενδυτικά σχέδια για αλιείς, αφενός για την ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, αφετέρου για τη διαφοροποίηση εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων. Ακόμα, προβλέπονται ενισχύσεις προς μη αλιείς για τη δραστηριοποίηση τους σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και υπηρεσίες που σχετίζονται με τη θάλασσα, τις κατασκευές / επισκευές σκαφών, το εμπόριο αλιευτικού και ναυτικού εξοπλισμού, τις βιοτεχνίες παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων για την αλιεία κ.ά.

Σκοπός είναι ακόμα, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων, με τη δημιουργία ή βελτίωση των δημοσίων υποδομών. Συγκεκριμένα, προβλέπονται ενισχύσεις για μικρές παρεμβάσεις για τη εγκατάσταση / βελτίωση των δικτύων ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης κλπ  των αλιευτικών καταφυγίων για την εξυπηρέτηση και την κάλυψη άμεσων αναγκών των παράκτιων αλιέων.

Μέσω του Στόχου προβλέπεται η ενθάρρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, ειδικά εστιάζοντας σε εναλλακτικές μορφές και μορφές του τουρισμού της θάλασσας και άυλες δράσεις για την προβολή και την προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος με τη δημιουργία χωρικού συστήματος επιτόπιας προβολής, την ανάπτυξη της σήμανσης αξιοθέατων και μνημείων, τη διαμόρφωση θέσεων θέας κ.λπ.. Γενικότερα, ο άξονας συμπεριλαμβάνει δράσεις για τη διαμόρφωση, προώθηση και προβολή του τοπικού τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αξίζει να αναφερθεί ξανά ότι η εξειδίκευση της περιοχής θα αφορά κυρίως τον τουρισμό κρουαζιέρας, θαλάσσιο τουρισμό, τουρισμό σκαφών αναψυχής (yachting), αλιευτικό τουρισμό και συμπληρωματικά στον πολιτιστικό-γαστρονομικό τουρισμό. Σε αυτές τις μορφές, θα πρέπει να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν μοναδικά στοιχεία σε σχέση με την αλιεία και την θάλασσα από το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, όπως το καπνεμπόριο – έρεισμα διαμόρφωσης του λιμένα Καβάλας και της κοινωνικοοικονομικής  ταυτότητας της πόλης, της Χερσονήσου της Παναγίας ή το Φρούριο και η παλιά πόλη που έχουν χαρακτηριστικό αποτύπωμα στην ταυτότητα της παράκτιας περιοχής.

Στο πλαίσιο του στόχου προβλέπονται παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων και την προώθηση της απασχόλησης, καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή παρέμβασης. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε διάφορα θέματα που αφορούν τη βιώσιμη αλιεία, τον αλιευτικό τουρισμό, τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών Η/Υ και ψηφιακών εφαρμογών, την ιχνηλασιμότητα προϊόντος, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την ασφάλεια κλπ. Μέσα από αυτά, επιδιώκεται ειδικότερα ο εμπλουτισμός των γνώσεων και των προσόντων των ωφελούμενων καθώς και η δημιουργία νέων εξειδικεύσεων σε εναλλακτικούς τομείς, ευνοώντας και τη διαφοροποίηση προς τη γαλάζια οικονομία.

Ακόμα, στο Στόχο εντάσσονται η δημιουργία κοινωνικών υποδομών και η ενίσχυση και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πεδίο της κοινωνικής μέριμνας, της εκπαίδευσης και της υγείας (κοινωφελής υπηρεσίες, πολιτιστικές και κοινωνικές δομές, αναπλάσεις δημοσίων χώρων κ.ά.), όπως και δράσεις πολιτισμού (π.χ. διοργάνωση εκδηλώσεων, φεστιβάλ,) που συνδέονται με την τοπική παράδοση και τη θάλασσα. Τέλος, συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη συμμετοχή του κοινού στις τοπικές στρατηγικές για την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση πρακτικών της βιώσιμης αλιείας.

Περιοχή Παρέμβασης

Η περιοχή παρέμβασης συμπεριλαμβάνει το σύνολο των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Καβάλας.

Το Πρόγραμμα

Το σχέδιο του τοπικού προγράμματος, διαρθρώνεται στα ακόλουθα μέτρα / προτεραιότητες:

Θεσμικό Πλαίσιο / Οδηγίες Υλοποίησης

Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος

Ομάδα Έργου