Αποστολή – Στόχοι

Η Αναπτυξιακή Καβάλας έχει ως όραμα την ισόρροπη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Νομού Καβάλας και ιδιαίτερα στην ενδοχώρα του Νομού, την δικτύωση των επιχειρήσεων και των φορέων και τη συνεργασίας τους, την προώθηση της εξωστρέφειας και της απασχόλησης, τη στήριξη και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (γυναίκες, άνεργοι κ.τ.λ.), αλλά και να αποτελεί πρότυπο για το σχεδιασμό, παρακολούθηση και υλοποίηση αναπτυξιακών επιχειρηματικών προγραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Για την επίτευξη των στόχων της επιδιώκει την πλήρη αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Αναλυτικά οι σκοποί της εταιρίας είναι οι εξής:

Η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης.

Η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης των ΟΤΑ ή της ευρύτερης περιοχής.

Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα και η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.

Μέσα επίτευξης των σκοπών και έργο της εταιρείας είναι:

  • Η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, των ενώσεών τους και των νομικών προσώπων τους, της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, των Συνεταιριστικών Οργανώσεων καθώς και των μετόχων της εταιρείας.
  • Ο σχεδιασμός, η διαχείριση, η υλοποίηση και η προώθηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πολιτικών, σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό τομέα.
  • Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο, που στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων πληθυσμού, στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, στην καταπολέμηση της φτώχειας, των ανισοτήτων και διακρίσεων, στην προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
  • Η συμμετοχή στη λειτουργία Δικτύων και Μηχανισμών Στήριξης και ενίσχυσης δράσεων και ενεργειών που προωθούν την επιχειρηματικότητα για την  αξιοποίηση γεωργικών,  δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, τουριστικών και άλλων φυσικών πόρων και η προώθηση των εγγενών δυνατοτήτων.
  • Η επιμόρφωση των στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, των ενώσεών τους, των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, των επιχειρήσεών τους και των άλλων Νομικών Προσώπων που συστήνουν ή  στα οποία συμμετέχουν, καθώς και των στελεχών και μετόχων της εταιρείας.
  • Η οργάνωση συνεδρίων, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που διαχειρίζεται ή στα οποία συμμετέχει η εταιρεία ή για λογαριασμό τρίτων.
  • Η ανάληψη δράσεων και η προώθηση πρωτοβουλιών με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής – πολιτιστικής κληρονομιάς και την εξασφάλιση της συνέχειάς της, με στήριξη της σημερινής παραγωγής και πολιτιστικής δημιουργίας.
  • Η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας, διαχείρισης, βελτίωσης, ανάδειξης, ανάπτυξης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος.
  • Η εκπόνηση μελετών, η παροχή συναφών υπηρεσιών και η προετοιμασία και διεξαγωγή διαδικασιών ανάθεσης, διοίκησης και επίβλεψης μελετών ή έργων και συναφών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  • Η εμψύχωση, ενημέρωση, πληροφόρηση, ενεργοποίηση φορέων και πολιτών, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας από και προς την περιοχή δραστηριοποίησης της εταιρείας.
  • Η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής δραστηριοποίησης της εταιρείας με κάθε πρόσφορο έντυπο, ηλεκτρονικό ή άλλο μέσον.
  • Η εφαρμογή σχετικών με τα προαναφερόμενα πολιτικών σε εθνικό, διακρατικό  και διαπεριφερειακό επίπεδο.
  • Η Αναπτυξιακή Καβάλας έχει εξελιχθεί σ΄ έναν εξειδικευμένο φορέα τοπικού Προγραμματισμού Διαχείρισης και Υλοποίησης προγραμμάτων που άπτονται της Αγροτικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης της Περιοχής.
  • Έχει συνεχή παρουσία επί 18 συναπτά έτη στα αναπτυξιακά δρώμενα της περιοχής του Νομού  Καβάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας ΑΜΘ με την υλοποίηση πλήθους δράσεων και προγραμμάτων και έργων που της ανατέθηκαν από Φορείς του Δημοσίου όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λοιπά Υπουργεία,  την Περιφέρεια ΑΜΘ , όλους τους ΟΤΑ της περιοχής του Νομού Καβάλας.