Γενικά Στοιχεία

Η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1992 με αφορμή την ανάγκη διαχείρισης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER -σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αλλά την ανάγκη δημιουργίας ενός αναπτυξιακού μηχανισμού με ευρεία συμμετοχή τοπικών αναπτυξιακών φορέων.

Η περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος της εταιρίας είναι ο Νομός Καβάλας (Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου) καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. είναι ο πρώτος συλλογικός αναπτυξιακός φορέας ο οποίος συστάθηκε στο Νομό Καβάλας και αποστολή του υπήρξε -διαχρονικά- η υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων.

Από την ίδρυσή της, διαχρονικοί μέτοχοι της εταιρίας υπήρξαν οι Δήμοι του Νομού Καβάλας, Ενώσεις Αγροτικών και Γεωργικών Συνεταιρισμών και άλλες συλλογικότητες που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων. Η τωρινή κατάσταση της εταιρείας σε ότι αφορά τη μετοχική της σύνθεση και τη διοίκησή της αποτυπώνεται εδώ.

Η εταιρεία, πέραν του στενού υπηρεσιακού της πυρήνα που απαρτίζεται από οκτώ (8) εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στελεχώνεται κάθε φορά (ανάλογα με τις ανάγκες της) με έκτακτο προσωπικό. Η τωρινή κατάσταση της εταιρείας σε ότι αφορά τη σύνθεση του προσωπικού της αποτυπώνεται εδώ.

Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας αφορούν στην υλοποίηση:

  • συγχρηματοδοτούμενων (από την ΕΕ και το Ελληνικό Δημόσιο) προγραμμάτων στήριξης της επιχειρηματικότητας, κυρίως στο χώρο της υπαίθρου.
  • συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ενίσχυσης της δημόσιας υποδομής από ΟΤΑ και άλλους Δημόσιους Φορείς.
  • προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα με έμφαση στην απασχόληση.
  • δράσεων υποστήριξης των ΟΤΑ και άλλων φορέων σε θέματα ανάπτυξης και επιχειρησιακού σχεδιασμού.
  • έργων διαπεριφερειακής και διακρατικής χωρικής συνεργασίας, από κοινού με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κύριες Δραστηριότητες της Εταιρείας

Από την ίδρυσή της το 1992, η εταιρεία έχει υλοποιήσει πλήθος έργων και έχει υποστηρίξει ποικιλοτρόπως το τοπικό αναπτυξιακό σύστημα. Παρακάτω, παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιες δραστηριότητες που συνέβαλαν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής ευθύνης της εταιρείας και την καθιέρωσαν ως έναν εκ των πιο σημαντικών αναπτυξιακών φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η εταιρεία υλοποιεί τα διάσημα τοπικά προγράμματα LEADER, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για προγράμματα τοπικής ανάπτυξης αγροτικών και αλιευτικών περιοχών που βασίζονται σε επτά κύρια χαρακτηριστικά, ήτοι:

  1. Βασίζονται σε στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης.
  2. Η υλοποίησή τους προσεγγίζεται από τη βάση προς την κορυφή.
  3. Υλοποιούνται από Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), δηλαδή από Συμπράξεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα.
  4. Δίνουν έμφαση στην καινοτομία.
  5. Υλοποιούνται βάσει ολοκληρωμένων και πολυτομεακών δράσεων.
  6. Δίνουν έμφαση στη δικτύωση.
  7. Δίνουν έμφαση στη συνεργασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με όρους πολιτικής, το LEADER εισήχθη ως «Κοινοτική Πρωτοβουλία» η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Υπήρξαν τρεις γενιές LEADER: το LEADER Ι (1991-1993), το LEADER II (1994-1999) και το LEADER+ (2000-2006). Όλο αυτό το διάστημα τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες είχαν μεμονωμένα προγράμματα LEADER με ξεχωριστή χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ. Από το 2007 και εφεξής, η προσέγγιση LEADER ενσωματώθηκε στη συνολική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση LEADER συμπεριλαμβάνεται στα εθνικά και περιφερειακά γενικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που υποστηρίζονται από την ΕΕ, παράλληλα με μια σειρά άλλων αξόνων αγροτικής ανάπτυξης. Από το 2007 η χρηματοδότηση του άξονα LEADER προέρχεται από τα συνολικά κονδύλια που λαμβάνει κάθε κράτος μέλος από την ΕΕ στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.

Η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. υλοποίησε-υλοποιεί, από την ίδρυσή της, τα κάτωθι προγράμματα LEADER:

  • Τοπικό Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER I.
  • Τοπικό Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER II.
  • Τοπικό Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+.
  • Τοπικό Πρόγραμμα προσέγγισης LEADER του Άξονα 4 του Π.Α.Α. 2007-2013 (Συνολικού Προϋπολογισμού 11.856.296,27 € και εγκεκριμένης Δημόσιας Δαπάνης 8.283.260,00 €).
  • Τοπικό Πρόγραμμα προσέγγισης LEADER του Άξονα 4 του Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013 «Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών περιοχών» (Συνολικού Προϋπολογισμού 6.610.000,00 € και εγκεκριμένης Δημόσιας Δαπάνης 4.510.000,00 €).
  • Τοπικό Πολυταμειακό Πρόγραμμα CLLD/LEADER στο πλαίσιο των Π.Α.Α. 2014-2020 και ΕΠΑλΘ 2014-2020 (εγκεκριμένης Δημόσιας Δαπάνης 9.200.00,00 €).
  • Τοπικό Μονοταμειακό Πρόγραμμα CLLD/LEADER στο πλαίσιο του ΕΠΑλΘ 2014-2020 (εγκεκριμένης Δημόσιας Δαπάνης 4.550.00,00 €).

Πέραν των ανωτέρω προγραμμάτων της φιλοσοφίας LEADER, η Αναπτυξιακή Καβάλας συμμετείχε:

  • στη Δομή στήριξης Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 – 2006»,
  • στην υλοποίηση του Άξονα 3 του Π.Α.Α. 2007-2013 «Ποιότητα ζωής στις Αγροτικές Περιοχές και Διαφοροποίηση της Αγροτικής Οικονομίας».

Η εταιρεία υπήρξε, κατά την Προγραμματική περίοδο 2017-2013, Συντονιστής Εταίρος των ακόλουθων Αναπτυξιακών Συμπράξεων (Α.Σ.) για την προώθηση ανέργων στην αγορά εργασίας:

  • «Α.Σ. Πορεία Εργασιακής Επανένταξης Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων Ν. Καβαλας» που λειτούργησε αποκλειστικά για την εκτέλεση και υλοποίηση της Πράξης «Τοπική Δράση για την Εργασιακή Επανένταξη Ευάλωτων Ομάδων (ΤΟΠΕΚΟ) στο Ν. Καβαλας».
  • «Α.Σ. Δίκτυο Ανάδρασης για την Απασχόληση» που λειτούργησε αποκλειστικά για την εκτέλεση και υλοποίηση της Πράξης «Δίκτυο Ανάδρασης για την Απασχόληση στον Τριτογενή Τομέα Ν. Καβαλας».

Η εταιρεία συμμετείχε, επίσης, κατά την Προγραμματική περίοδο 2017-2013, ως Εταίρος στις ακόλουθες Αναπτυξιακές Συμπράξεις (Α.Σ.):

  • «Α.Σ. Πράσινη Βιώσιμη Απασχόληση» που λειτούργησε αποκλειστικά για την εκτέλεση και υλοποίηση της Πράξης «Τοπική Δράση για την Κοινωνική Ένταξη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων μέσα από την Προώθηση Της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας αυτών στον Δυναμικό Κλάδο της Πράσινης Οικονομίας στο Νομό Καβάλας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης».
  • «Α.Σ. Πράσινη Ανάκαμψη Ν. Καβάλας» που λειτούργησε αποκλειστικά για την εκτέλεση και υλοποίηση της Πράξης «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάκαμψη της Αγοράς Εργασίας του Ν. Καβαλας μέσα από την Προώθηση Ανέργων σε Πράσινα Επαγγέλματα».
  • «Α.Σ. Βιώσιμη Ανάπτυξη Απασχόλησης» που λειτούργησε αποκλειστικά για την εκτέλεση και υλοποίηση της Πράξης «Τοπική Δράση Βιώσιμης Ανάπτυξης Απασχόλησης στο Δευτερογενή Τομέα Ν. Καβαλας».

Η εταιρεία έχει προχωρήσει, στο παρελθόν, στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με ΟΤΑ της περιοχής, για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης για πράξεις που απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Η εταιρεία, έχει υλοποιήσει και υλοποιεί πλήθος έργων συνεργασίας με άλλους τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς στο πλαίσιο των τοπικών προγραμμάτων LEADER αλλά και έργων εδαφικής συνεργασίας. Κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η εταιρεία υλοποιεί, ενδεικτικά, τα κάτωθι έργα συνεργασίας:

Έργα συνεργασίας στο πλαίσιο των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER

  • Έργο διακρατικής συνεργασίας «ENERDECA ΙΙ – Enhancement οf European Rural Development Capabilities».
  • Έργο διατοπικής συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων».
  • Έργο διακρατικής συνεργασίας «Local Tour».
  • Έργο διατοπικής συνεργασίας «Διαχρονική Ελληνική θεατρική παράδοση».
  • Έργο διατοπικής συνεργασίας «Προβολή τουριστικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων με εφαρμογές σύγχρονης τεχνολογίας και δημιουργία ψηφιακού πολυμεσικού οδηγού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
  • Έργο διακρατικής συνεργασίας «COME & SEE – Culture and Origins through Mutual Events in South Eastern Europe».
  • Έργο διατοπικής συνεργασίας «Οργάνωση & προβολή του Οινοτουρισμού».

Έργα του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία»

  • «HERIPRENEURSHIP – Δημιουργία Συνεργασιών για την Αναβάθμιση της Προσφοράς στον Τομέα του Πολιτισμού και τη Δημιουργία Νέων Επενδυτικών Ευκαιριών στον Τουρισμό και τις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες σε Επιλεγμένες Περιοχές UNESCO στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» – Black Sea Basin 2014-2020.
  • «PEIRA – Προώθηση της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στην Αγροτική Περιοχή της Καβάλας, Δράμας, του Smolyan και του Blagoevgrad» – INTERREG Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020.

Συμμετοχές

Η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. ΟΤΑ συμμετέχει στις εξής εταιρείες, οργανισμούς, δίκτυα εταιρειών και πληροφόρησης:

  • Ελληνικό δίκτυο LEADER. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κος Μιχαήλ Σκορδάς διατελεί Πρόεδρος του εν λόγω δικτύου από το 2019.
  • HELLADA  Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών.
  • Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο.

Στοιχεία Φορέα

Επωνυμία

Αναπτυξιακή Καβάλας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

Διακριτικός τίτλος

Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε.

Συντομογραφία

ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.

Νομική μορφή της εταιρείας

Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.)

Εδρα και τα γενικά στοιχεία του υποψήφιου Φορέα

Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Νομός: Καβάλας

Δήμος: Καβάλας

Ταχ. Δ/νση/ Ταχ. Κώδικας: Ύδρας 10 – 653 02

Αριθμός τηλεφώνου: 2510620459

Αριθμός FAX: 2510620429

Εmail: anka@ankavala.gr

Ιστοσελίδα: ankavala.gr

Α.Φ.Μ.: 094152923

Δ.Ο.Υ: ΚΑΒΑΛΑΣ

Ετος Ιδρυσης

1992