Ολοκληρώθηκε χθες στο Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας η συνάντηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Προβλήματα και απειλές στο Παράκτιο και Θαλάσσιο Περιβάλλον» που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΑΕ ΟΤΑ, ως Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας (ΟΤΔ Αλιείας) Καβάλας στο πλαίσιο της Ενέργειας 4.1 του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», Τ.Π. CLLD/LEADER Αλιείας Ν. Καβάλας της Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020 με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Η έναρξη της συνάντησης σηματοδοτήθηκε από τον θερμό χαιρετισμό του κ. Μιχάλη Σκορδά, Γενικού Διευθυντή της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου CLLD/LEADER και του Αντιπεριφερειάρχη Αλιευτικής Πολιτικής της ΠΑΜΘ κ. Ανδρέα Καραγιώργη προς τους παρευρισκόμενους συμμετέχοντες, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του λιμεναρχείου, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, μέλη αλιευτικών συλλόγων επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας, επιχειρηματίες και άλλους τοπικούς φορείς.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η σύσταση ενός «Παρατηρητηρίου Θάλασσας», αποτελούμενο από τους παραπάνω φορείς, με στόχο την ανάδειξη και καταγραφή των παράκτιων απειλών και των κινδύνων στο θαλάσσιο περιβάλλον, τη διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους και την ενθάρρυνση συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Έπειτα από την ολοκλήρωση των εισηγήσεων των προσκεκλημένων ομιλητών και την συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκόμενων, προέκυψε πως οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου στο τοπικό αλλά και ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον προκαλούνται από την υπεραλίευση και τη μείωση του ιχθυοαποθέματος, την εισβολή ξενικών ειδών ψαριών, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, τη διάβρωση των ακτών και την απώλεια εδαφών της παράκτιας ζώνης, την αύξηση της θαλάσσιας στάθμης ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας αύξησης θερμοκρασίας, τους θαλάσσιους ρύπους από τα αλιευτικά εργαλεία, αλλά και τακτικές της ερασιτεχνικής αλιείας που βρίσκονται εκτός θεσμικού πλαισίου.
Στον αντίποδα των ανωτέρω απειλών διατυπώθηκαν αξιοσημείωτες προτάσεις επίλυσης και αντιμετώπισης, οι οποίες επικεντρώνονται στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου προστασίας του ιχθυοαποθέματος και ενημέρωσης για την υπεραλίευση, στην αντικατάσταση των ρυπογόνων αλιευτικών εργαλείων ( σκοινάκι, φελιζόλ), στην συλλογή διχτυών και αλιευτικών ρύπων από τα λιμάνια και τις ακτές, στην ενθάρρυνση κατανάλωσης ξενικών ειδών (μπλε καβούρι), στην εφαρμογή πιλοτικών δράσεων χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση της παράκτιας διάβρωσης, στο πρόγραμμα πιστοποίησης αλιευμάτων με ειδική σήμανση συσκευασίας (χταπόδι), στην επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας και τέλος στην ενθάρρυνση ενασχόλησης με τον αλιευτικό και καταδυτικό τουρισμό.