Πρόσκληση (Πολυταμειακού Προγράμματος) με κωδ. 63.2 – CLLD.15 για την υποβολή προτάσεων έργων στο πλαίσιο της προτεραιότητας 4 «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020. (για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΜΕ ΚΩΔ. 63.2 – CLLD.15

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020. (ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ)

Η Επιτροπή Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος  Πολυταμειακού CLLD /LEADER ΕΠΑΛΘ της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΑΕ – ΟΤΑ

 Έχοντας υπόψη:

  1. Τη με αριθ. 46_06/08/2021 απόφαση της ΕΔΠ για την έγκριση δημοσίευσης της παρούσας.
  2. Το με αρ. πρωτ. 1049/28.04.2021 έγγραφο της ΕΥΔ ΕΠ Αλιείας και Θάλασσας για την έγκριση του σχεδίου της παρούσας πρόσκλησης.
  3. Το με αρ. πρωτ. 86570/1616ΕΥΚΕ/30-7-2021 έγγραφο σύμφωνης γνώμης της ΕΥΚΕ για την έγκριση του σχεδίου της παρούσας πρόσκλησης
  4. Το με αρ. πρωτ. 117725/ ΕΥΚΕ:2187/01.11.2021 έγγραφο σύμφωνης γνώμης της ΕΥΚΕ για την έγκριση του σχεδίου της 4ης έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης
  5. Τα με αρ. πρωτ. 126553/ ΕΥΚΕ:2360/22.11.2021, ΕΥΚΕ 2403/ 24-11-2021 και ΕΥΚΕ 2477/2-12-2021 έγγραφα σύμφωνης γνώμης της ΕΥΚΕ για την έγκριση του σχεδίου της 5ης έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης

Κ Α Λ Ε Ι

Τους παρακάτω δυνητικούς δικαιούχους:

  • αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους, (με επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ), που δραστηριοποιούνται ή που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καν. ΕΕ 508/2014 και όπως ορίζονται από την εθνική νομοθεσία, για επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και στη συμπλήρωση του εισοδήματός τους (μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)
  • μη αλιείς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται ή που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με την 2003/361/ΕΚ Σύσταση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) ιδιωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΔΡΑΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν αναλύονται στις παρακάτω:

Α)   Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών –

 Μη Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα.

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπάγονται πράξεις που αφορούν σε:

  • Μέτρο 4.3.1 Επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του εισοδήματος των αλιέων μέσω της ανάπτυξης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, όπως οι επενδύσεις στο σκάφος, ο αλιευτικός τουρισμός, περιβαλλοντικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την αλιεία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την αλιεία (άρθρο 30, Καν. (ΕΕ) 508/2014), τηρουμένων των προϋποθέσεων που τίθενται στις παραγράφους 2, 3 και 4 του εν λόγω άρθρου (μόνο για δράσεις αλιευτικού τουρισμού).
  • Μέτρο 3.1.8 Επενδύσεις για τη βελτίωση της υγείας, της υγιεινής, της ασφάλειας και των εργασιακών συνθηκών για τους αλιείς. Αφορά σε επενδύσεις επί του σκάφους ή σε επιμέρους εξοπλισμούς, υπό τον όρο ότι οι επενδύσεις αυτές υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του εθνικού ή του ενωσιακού δικαίου (άρθρο 32 Καν. (ΕΕ) 508/2014, κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 531/2015).
  • Μέτρο 4.1.20 Επενδύσεις σε εξοπλισμό ή επί του σκάφους που στοχεύουν στη μείωση της εκπομπής ρύπων ή αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των αλιευτικών σκαφών (άρθρο 41.1, Καν. (ΕΕ) 508/2014). Ισχύει και για σκάφη εσωτερικών υδάτων.
  • Μέτρο 3.4.4 Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας , λιανικό εμπόριο ιχθυηρών (άρθρο 69, Καν. (ΕΕ) 508/2014).
  • Μέτρο 3.2.2 Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια (άρθρο 48.1.α, Καν. (ΕΕ) 508/2014).
  • Μέτρο 3.1.22 Προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων (άρθρο 42, Καν. (ΕΕ) 508/2014).

Β)   Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών – Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

Αναλυτικότερα , υπάγονται ενδεικτικά τα παρακάτω είδη επενδύσεων:

– Διαφοροποίηση εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων (για αλιείς)

Δύναται να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ίδρυσης και εκσυγχρονισμού πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (κατά την έννοια της 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής), από αλιείς (σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 508/2014 και όπως ορίζεται από την εθνική νομοθεσία). Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να ξαναρχίσουν εκ νέου την άσκηση του αλιευτικού επαγγέλματος εντός προθεσμίας μικρότερης των πέντε ετών μετά την καταβολή σε αυτούς της ενίσχυσης.

Ενδεικτικά, δύναται να ενισχυθούν :

  • η ίδρυση ή η επέκταση επιχειρήσεων που συνδέονται με θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες
  • η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός χώρων εστίασης και αναψυχής,
  • η ίδρυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής
  • η ίδρυση μικρών βιοτεχνιών που συνδέονται με αλιευτικές ή θαλάσσιες δραστηριότητες
  • η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη αλιεία και τη θάλασσα
  • η παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, παρακολούθησης ή συμμετοχής σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών του επισκέπτη-τουρίστα, μέσω της επαφής του με την αλιεία και το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από μη αλιείς αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και η παράκτια ανάπτυξη» (μη αλιείς)

Η εν λόγω δράση προσανατολίζεται αφενός σε επενδύσεις που συμβάλουν στη δημιουργία τουριστικού προορισμού αριστείας σε συγκεκριμένους τομείς, αξιοποιώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επισκεπτών για αναδυόμενους τομείς εναλλακτικού τουρισμού, αφετέρου στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Ειδικότερα, δύναται να ενισχυθούν :

  • Θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες,
  • Υπηρεσίες εστίασης,
  • Χονδρικό εμπόριο τροφίμων ποτών
  • Υπηρεσίες σε σχέση με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
  • Υπηρεσίες εξυπηρέτησης σκαφών, υπηρεσίες επισκευές/κατασκευές αλιευτικών εργαλείων και εξοπλισμού.
  • Υπηρεσίες που προάγουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχή παρέμβασης και σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της πρόνοιας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της σωματικής ευεξίας, όπως γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια, μονάδες φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων, υπηρεσίες πολιτιστικής εκπαίδευσης.
  • Μικρές μονάδες παραγωγής αρτοσκευασμάτων, ζυμαρικών, παγωτών, έτοιμων γευμάτων, κ.ά.
  • Υπηρεσίες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφείς δραστηριότητες που προάγουν την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και υπηρεσιών στην περιοχή παρέμβασης.

Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει έως και το 100% των επιλέξιμων δαπανών, ανάλογα με την δράση.

Οι δράσεις δύναται να εφαρμοστούν στην περιοχή στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης Leader Αλιείας  του Πολυταμειακού Προγράμματος CLLD/LEADER όπως αναφέρεται αναλυτικά στη σχετική πρόσκληση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Η συγχρηματοδοτούμενη[1] δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 993.804,00

  1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
    • Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τις προτάσεις μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Το ΠΣΚΕ λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr, στον οποίο παρέχεται και γενικό εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο εξειδικεύεται από τον ΕΦ.
    • Οι δυνητικοί Δικαιούχοι, οφείλουν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, από την υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ, να αποστείλουν στον ΕΦ απόδειξη καταχώρησης της αίτησης χρηματοδότησης όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ, καθώς και πλήρη φάκελο σε ψηφιακή μορφή (USB stick) στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται η αίτηση όπως υπεβλήθη στο ΠΣΚΕ καθώς και όλα τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των δικαιολογητικών για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής).
    • Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr από την 03 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 13:00 έως, αποκλειστικά, την 15 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 16:00.
    • Επιτρέπεται η ακύρωση της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου από τον δυνητικό δικαιούχο της Πράξης (από τον δηλωθέντα υπεύθυνο του επενδυτικού σχεδίου), υπό την προϋπόθεση της υποβολής αίτησης ακύρωσης τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης. Η αίτηση ακύρωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον υποψήφιο Δικαιούχο μέσω του helpdesk του ΠΣΚΕ (https://www.ependyseis.gr/mis). Η επιλογή αυτή οδηγεί αυτόματα στην παραίτηση του δικαιούχου από την υποβληθείσα αίτησή του και παρέχει τη δυνατότητα επανυποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης εντός της ταχθείσας προθεσμίας.
  • Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις στήριξης εκτός των ανωτέρω προθεσμιών και αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης στο ΠΣΚΕ.
  1. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
  • Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των πεδίων του ΠΣΚΕ και άλλες διευκρινίσεις αρμόδιοι είναι οι α) Σκορδάς Μιχάλης τηλέφωνο 2510620453 (103), e-mail: mskordas@ankavala.gr, β) Λυμπεροπούλου Ευαγγελία τηλέφωνο 2510620459(102) , e-mail: llimperopoulou@ankavala.gr
  • Περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης του Ε.Π., το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων που εντάσσονται στο εν λόγω Ε.Π., τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.alieia.gr. Οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων (όπως οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης, ενημέρωση για τους δείκτες, για την εξειδίκευση των κριτηρίων αξιολόγησης προτάσεων και άλλα έγγραφα αναγκαία για την εξέταση της πρότασης) βρίσκονται στην οικεία ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΦ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. http://www.ankavala.gr/. Οι ανωτέρω δικτυακοί τόποι αποτελούν βασικό εργαλείο επικοινωνίας και ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών με το σύνολο των ενδιαφερομένων για το Ε.Π.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΠ CLLD/LEADER Ν. Καβάλας

 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

[1]    όπου συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη είναι η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το ΕΠ για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής

1η ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ CLLD ΑΛΙΕΙΑΣ_πολυταμειακό

2η ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ CLLD ΑΛΙΕΙΑΣ_πολυταμειακό

3η ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ CLLD ΑΛΙΕΙΑΣ_πολυταμειακό

4η ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ CLLD ΑΛΙΕΙΑΣ_πολυταμειακό

5η ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ CLLD ΑΛΙΕΙΑΣ_πολυταμειακό

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ver 5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ